torsdag 9 december 2010

Reflektion läsvecka: Vad är kreativitet?

Roland Barthes mytologier blev kreativitet för mig denna vecka.Jag utgick ifrån min egen uppfattning av kreativitet och lekte associationsleken med min bokhylla och landade alltså i slutet av 50-talet hos en man som analyserar och förklarar de så kallade "myterna" som ryms i den moderna människans vardag. Att den moderna människan för 60 år sedan inte har samma vardag som vi har idag var en sak som stod ivägen mellan mig och Barthes. En annan var att jag förra gången jag läste honom läste jag hans myter innan jag läste "Myten idag" där han redogör för sin metod. Trots att jag gillar semiotiken så hade jag en annan bild av denna man förut. Det är klart en fördel att läsa Barthes ur kreativitetens perspektiv.

Imorgon är det seminarie på denna punkten, återkommer då.


Vi/dem. Hierarki mellan kulturer. Mångkultur deskreptivt beskrivande. Hur det är. Underskott av demokrati. Vem är med och producerar kunskap? Vem äger fabrikerna? Frigörelse från territorium.Marginalisering. Kognitiv delaktighet. Översättningen är ett brett område. Vem har den makten? Inkluderande pedagogik. Konstfilosofi i nivå med naturvetenskapen.
Education, Science, truth. Kognitiv orättvisa. Varför gick det så snett? Hierarkier som är orättvisa, internaliseras av de förtryckta. Thomas McCarthy. Race, empire and the idea of human development.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar